Menú desplegable

16 de diciembre de 2018

Entrevista a una dona científica: Clara Torres Barceló.


                                                                                 Per Teresa Benito, Sara Rodríguez i Iván Moya

El passat 27 de setembre vam poder gaudir de la presència al nostre institut de la microbiòloga Clara Torres Barceló, que va fer una xarrada per a alumnes de batxillerat sobre el seu tema d’estudi actual: la terapia de fags.

Clara va estudiar Ciències Biològiques a la Universitat de València i després va fer la tesi doctoral sobre aspectes moleculars i evolutius de virus vegetals. Va continuar les seues investigacions post-doctorals a Oxford (Anglaterra) i a Montpellier (França), on va començar a treballar amb bacteris. En l’actualitat té una plaça com a investigadora per a un centre de recerca francés (CIRAD) i viu a l’illa Reunió.

Els fags o bacteriòfags són virus que afecten únicament els bacteris. Com qualsevol virus, utilitzen un hoste, en aquest cas un bacteri, per a multiplicar-se, produïnt finalment la mort de les cèl·lula. Com que els bacteris patògens causen moltes malalties, hem hagut de desenvolupar mètodes per a lluitar contra aquests microbis. El métode més conegut és la utilització dels antibiòtics, compostos químics produïts per fongs i bacteris. Encara que els antibiòtics han demostrat ser una ferramenta molt útil que ha permés salvar milions de vides des del seu descobriment per Fleming el 1928, la seua utilització d’una manera massiva i en ocasions poc responsable ens ha fet arribar a una situación crítica per l’aparició de nombroses soques resistents a aquests medicaments. En aquest sentit, els bacteriòfags que investiga Clara podrien suposar una ferramenta molt útil per a tractar nombroses malalties que afecten persones, animals i plantes.

Les alumnes Teresa Benito i Sara Rodríguez van a fer-li una entrevista per al seu treball de Cultura Científica, on han analitzat el paper i dificultats que han tingut les dones al món de la Ciència.


 
La investigadora Clara Torres Barceló a l’IES Molí del Sol explicant que hi ha bacteris bons.


1.- Sempre has tingut clar el que volies estudiar?

Doncs, tot i que m'encanten els microbis des de xicoteta, no sempre he tingut clar al 100% dedicar-me a la investigació. Ho trobava un treball elitista, com en una bombolla fora de la societat i massa especialitzat. A més, de vegades l'ambient humà de la recerca és competitiu i fred. Després de la tesi (que cansa molt) vaig plantejar-me dedicar-me a una altra cosa com el periodisme científic, o ser assessora científica d'una ONG que denunciara les farmacèutiques i grans empreses de la indústria agroalimentària. Sempre relacionat amb ciència, això sí. Però ho vaig descartar en quant vaig "conèixer" els bacteriòfags, la seua història i les seues possibles aplicacions! Ja no podria fer una altra cosa! I també he après que es pot fer ciència d'una altra manera: més transparent, més en contacte amb la gent i menys moguda per interessos econòmics i/o de prestigi.

2.- Què et va motivar a estudiar Biologia?

Els microorganismes em pareixen éssers fascinants, tan simples i tan complexos alhora. Els virus en particular són increïbles i els bacteris són els organismes més antics ("evolucionats") del planeta! De manera general també m'agrada la ciència i el fet d'aprendre i estudiar com a treball. Amb la recerca científica el dia a dia sempre és diferent i cada setmana aprenc coses noves.

3. - En què consisteix actualment el teu treball?

Estudie principalmente microorganismes (virus i bacteris). Vaig treballar en bacteris humans, però actualment treballe amb bacteris que afecten a les plantes. El que vull aconseguir és una agricultura amb menys pesticides amb la ultilització dels bacteriòfags.

4.- En quina llengua realitzes el teus treballs?

Totes les publicacions són en anglès. Alguns projectes (per a demanar diners per exemple) els he hagut de redactar en francés perquè és el país on visc. Però quan vivia a València, la meua tesi doctoral la vaig fer en valencià.

5.- Quins són el els principals obstacles als que t’has enfrontat per ser dona?

Principalment el masclisme per part d’algunes persones amb les que he treballat i que en determinades situacions m’han fet sentir incòmoda

6.- Treballes més amb xics o amb xiques?

Doncs depén de l'escala jeràrquica. Els "jefes" són i han sigut sempre homes en el meu cas (i en la majoria). Molts companys amb el meu "estatus" també. Però he tingut (he supervisat) més estudiants dones i les tècnics de laboratori sempre han sigut dones.

7.- Tens alguna dona com a exemple a seguir?

Rosalind Franklin, Marie Curie, Barbara McClintock, etc. són dones de les quals em vaig interessar pel seu treball i són per a mi un model a seguir.

8.- Quines són les teues experiències en els teus viatges de treball?

En general molt enriquidores i especials. De vegades pot ser un poquet solitari perquè arribes a un lloc que és nou i a la majoria de la gent no la coneixes. I en una llengüa diferent! Però poquet a poquet t'animes a parlar, coneixes a gent, descobreixes coses en comú i a nivell científic avances més que en 6 mesos fent experiments al teu laboratori! Al món científic és molt important col·laborar, xarrar, preguntar... i els viatges multipliquen les possibilitats.

9.- Per què vas decidir mudar-te a les Illes Reunió? Va estar relacionat amb el teu treball?

Va ser perquè la meua parella va trobar treball a aquestes illes i vaig tindre la sort de trobar un lloc a la “Université de la Réunion” per a continuar el meu post-doctorat.

10.- Creus que podria haver sigut més fàcil per a tu arribar a ser una bona científica si hagueres sigut un home?

Sí, vivim en una societat masclista en la qual la majòria d’homes et discriminen per ser dona i no et tenen el mateix respecte que als homes. Si haguera sigut un home les coses haurien sigut molt més fàcils i no hauria tingut cap discriminació per part del meus companys.


11.- Penses que la maternitat és un problema per a les dones científiques?

Sí, suposa un paró gran a la carrera, ja que aquest treball és molt competitiu perquè s’ha de estar constantment investigant i treballant. 

1 comentario:

  1. Fantástico encontrar cientific@s con los pies en la tierra que estén en disposición de hacer de la Ciencia algo asequible a todo el mundo. Felicidades!!

    ResponderEliminar